Problemele sunt oprotunitati de Cecilia TamasCând apare o problemă, trebuie să căutăm să o considerăm ca oportunitate pentru a găsi noi soluţii. Nu spun că problemele sunt un DAR, dar inteligenţa emoţională ne ajută chiar daca pare puţin complicat, pe de o parte trebuie să ne acceptăm emoţiile, să nu le reprimăm şi să le observăm, iar pe de altă parte trebuie să avem grijă să nu ne lăsăm stăpâniţi de ele.
Totul constă în găsirea unui echilibru, iar Aristotel a exprimat foarte frumos acest lucru: “Oricine poate deveni furios -e simplu. Dar să te înfurii pe cine trebuie, cât trebuie, pentru ceea ce trebuie si cum trebuie-nu este deloc usor”
Inteligenţa emoţională reprezintă, pe de o parte, capacitatea de a identifica, de a înţelege, de a accepta propriile emoţii şi de a le exprima într-un mod cât mai sănătos şi controlat, iar pe de altă parte reprezintă aptitudinea de a percepe şi de a interpreta corect emoţiile celor din jur.
Orice schimbare permanentă şi de durată trebuie să înceapă din interior către exterior, în interior sunt emoţiile, gandurile, convingerile şi sentimentele noastre. Vestea buna este că felul în care eşti, nu este rezultatul a ceea ce s-a întâmplat, este rezultatul a ceea ce decizi sa păstrezi in tine, în interiorul tau la nivel de emoţie, gând, sentiment, trăire si convingere. Cei mai mulţi oameni incearcă să schimbe lucrurile de la exterior către interior, încearcă să schimbe mai întâi circumstanţele şi condiţiile. Crezul lor este că, dacă anumiţi factori externi se schimbă, atunci vor fi fericiţi. Schimbarea unui lucru din exteriorul nostru, foarte rar, va produce o schimbare permanentă în viaţa noastră, provizoriu, cu sigurantă, dar permanenta NU.
Rearanjarea circumstanţelor externe este oarecum o pierdere de timp şi de energie, deoarece cauza fundamentală adică gândurile, crezurile, alegerile şi acţiunile noastre – nu s-a schimbat.Problemele sunt oprotunitati de Cecilia Tamas
Acest comportament de evitare seamănă cu următorul scenariu: mergi cu maşina pe şosea şi observi pe aparatura de bord că ţi se termină combustibilul şi în loc să iei măsuri, tu alegi să ignori situaţia, acoperind indicatorul de benzină şi pretinzând că rezervorul este plin. Insă, dacă pretinzi că e plin şi nu te uiţi la indicatorul de bord, asta nu te va împiedica să rămâi fără benzină şi să ajungi pe marginea drumului. Negând responsabilitatea şi refuzând să acţionezi vei rămâne blocat in acea situaţie imposibilă. Când procedezi astfel, circumstanţele din viaţa vor continua să se inrăutăţească. Majoritatea informaţiilor despre cum să ne descurcăm în viaţă ne vin din surse externe. Acest lucru ne-a făcut să ne decuplăm de la mecanismele interne de învăţare.
Mergem prin viaţă ducând cu noi un set de crezuri şi valori neproductive, nu e de mirare că ni-se întâmplă tot felul de lucruri. In loc să-şi reevalueze crezurile şi valorile, majoritatea oamenilor se concentrează să caute explicaţii logice, să găsească justificări, să se apere şi să facă o impresie bună. Procedând astfel, nu fac decât să-şi irosească energia pe care ar putea-o folosi pentru a se schimba şi să-şi blocheze abilitatea de a găsi soluţii noi. Singura sursă autorizată se află in interior, când priveşti în interior, în loc să cauţi în exterior persoana sau situaţia responsabilă pentru succesul sau eşecul tau îţi vei da seama că doar tu ştii cel mai bine ce funcţionează şi ce nu funcţionează în cazul tău. Când eşti sincer cu tine însuţi, poţi vedea clar ce trebuie să schimbi pentru a obtine ceea ce iţi doresti de la viata.

2 thoughts on “Problemele sunt oportunitati

Leave a Reply

Your email address will not be published.